Skip to main content

Naam en bijnaam

Het kanaal Willem Albertvaart is vernoemd naar één van de twee zonen van Jan Evert Scholten met echtgenote Geessien Mulder. Hij is kleinzoon van Willem Scholten, de grondlegger van het concern Firma Scholten. De Johansvaart verwijst naar Jan Everts andere zoon Johan, de Margrietavaart en de Catovaart naar de beide dochters (noot 2). De mensen in de buurt noemen de Willem Albertsvaart de ‘Meuln Wieke’, Molenwijk. Toen de molen van Barger Compas bij de Runde nog draaide, zagen de mensen van Klazienaveen-Noord in het verlengde van deze vaart de molen zijn werk doen. Het westelijke deel van deze vaart heet de ‘Nije wieke.

Buurtschap Sluis II

Op het kruispunt van de kanalen en de wegen Willem Albertsvaart (kaart 1, 2) en Scholtenskanaal (1) ontstaat in de eerste jaren na 1900 de buurtschap Sluis II. Sluis I ligt bij de fabriek in Klazienaveen (-zuid), Sluis III is de Rotmanssluis voorbij de Veenkerk van De Weerd en sluis II ligt ertussen. Een tramlijn verbindt de buurtschap van 1907 tot kort voor de oorlog met Klazienaveen en Emmer-Compascuum. De tram gaat vanuit Klazienveen langs het Scholtenskanaal westzijde, wisselt bij het tramwachtershuis van kant om op de oostzijde door te gaan naar Emmer-Compascuum. Kaart 1 toont de kanalen en wijken met zijn bruggen, de wegen en de huizen van de bewoners. Sluis II zelf ligt in het Scholtenskanaal, tegenover de winkels. Uitleg zie de tekst.

De bocht-slinger in de Postweg. De foto is van rond 1970. De uitbreiding van het Veenmuseum links moet nog gebeuren (foto; provinciaal archief)

Voetballen in de zandkoele tussen het huis Willem Albertsvaart zz 5 en de straat. Vlnr, achter; Herman Rolfes en Henk Suelmann. Voor; Wietsie en Hans Pagters, Jo Snijders, Chris Speller en Bertus Snijders (foto; Hans Pagters)

Willem Albertsvaart noordzijde

Halverwege Klazienaveen-Noord staat aan de noordkant een huis met adres Willem Albertsvaart nz 14. Het huis is, evenals de drie volgende huizen aan de noordzijde, in 1917 in opdracht van de Firma Scholten gebouwd. Niet op het bovenveen, maar op afgegraven dalgrond. De Firma bouwt in totaal 150 huurhuizen om zijn personeel te kunnen huisvesten.
Op nummer 14 heeft de oude Roelof Kreeft gewoond. Later hun zoon Roelof Kreeft met Aaltje Reening van de Westra’s wijk. Dan komt Grietus, zoon van Harm Kreeft (geen familie van Roelof) van nummer 10, achterin te wonen. Hij is getrouwd met Betje Snippe, dochter van Geert Snippe en Betje Oelen, die schuin tegenover hen wonen. Voorin bij Grietus Kreeft en Betje Snippe woont vanaf ongeveer 1948 het gezin van Albert Pagters en Sine Seubers. Hij komt van de Herenstreek (11) en zij van de Catovaart (4). Vanaf ongeveer 1972 is dit het huis van Lucas Hekhuis en Ina Suelmann, nu van het tuindersgezin De Geus (16).
Het volgende huis aan de noordkant heeft huisnummer 12. Hier woont rond 1955 de familie Van der Werf. Zoon Katrinus heeft bijna 20 jaar gevoetbald in het eerste van Zwartemeer en de profclub SC Drenthe. Naderhand woont hier Jan Snijders en Trina Bos met moeder Bos. Jan komt van de Rundediepweg, het oude zandpad, halverwege de Herenstreek naar Klazienaveen en Trina en haar moeder uit de Berkenrode (9). Naderhand woont hier hun dochter Ria met Jans Luchies. Zij verhuizen naar Klazienaveen. Nu woont hier Gerke Middel (17).
In het derde huis aan de noordkant, op nummer 10, woont Harm Kreeft, zoon van Roelof Kreeft van nummer 14. Sinds 1968 woont hier de familie Speller, Lambertus ‘Bats’ Speller en ‘moetje’ Scheve, zoals ze wordt genoemd. Nu de broers Jan en Bé Speller (18).
Ooit heeft een vierde huis net ten zuiden van de Catovaart gestaan. De eerste bewoner is het gezin van Harm Oosting, later Hendrik Snijders en Grietje Veenstra. Zij hebben eerst gewoond op het bovenveen, noordwestelijk van de boerderij van Kasper Behrendt (28). Dit huis aan de Willem Albertsvaart 8 is afgebroken (19). De zonen wonen nu aan het Scholtenskanaal oz, ten zuiden van het tramwachtershuis (30).

Een persmachine-ploeg van de Firma. Vlnr, achter; baas Harm Trip, Jan Aukes, Jans Klaver, Albert Pagters, Jan Speller, Willem van der Kaap, Jan Aaldert de Jong en Harm Rolfes. Voor; Job Ebeltjes, Jan Wolbers en Haan Ros. Zoals Jan Wolbers laat zien dateert de foto van 1957. Meerdere mannen wonen in Klazienaveen-Noord aan het Willem Albertsvaart en kinderen van hen bezoeken de school. Zie verderop. Het portret is gemaakt door een kantoorbediende De Groot, werkzaam bij de Firma, in het gebied tussen de Catovaart en de Berkenrode (foto; Annie Schoemaker-Rolfes, namen Jan Speller en Hans Pagters)

Pagina's: 1 2 3 4 5 6

Leave a Reply