Skip to main content

In de zomer van 2016 viert Barger-Compascuum zijn 150 jarig bestaan.

Er wordt ook een fotoboek uitgegeven. De titel is: ‘Barger-Compas 150 jaar op dreef’.

Want zo is het! In deze anderhalve eeuw zijn Compascumers op dreef geraakt. Sinds globaal 1860 wordt het gebied bewoond. Huizen- zeg maar keten- op het bovenveen gebouwd, het land bewerkt, huwelijken gesloten, kinderen geboren, scholen bezocht, in de buurt gefeest. Later woningen, kerken, scholen, boerderijen en winkels aan het kanaal gebouwd, straten aangelegd en verbeterd. En steeds weer was dit aanleiding om het te vieren.
Kort na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, herdenkt het dorp zijn 75 jarige bestaan. Er is een allegorische optocht van versierde boerenkarren, voort-getrokken door paarden. In 1948 bestaat de Josephparochie 75 jaar. Ook dan is er een optocht. In 1952 wordt het Verlengde Oosterdiep ‘de nieuwe straat’ heropend. Een stoet aan trekkers met opgetuigde karren en vrolijke mensen gaat door het dorp. Zo worden ook de Limietweg en de Berkenrode enkele jaren later ‘officieel’ geopend.

Maar er is meer, veel meer! Barger-Compascumers doen aan toneel, zang, koren, muziek en sport. Voetbalclub SVBC kent jaren dat ze niet alleen op dreef is maar zelfs op drift. Ditzelfde geldt voor de handbalclub HVC die twintig jaar in de landelijke competitie speelt. Dan komt halfweg de jaren zestig de oprichting van carnavalsvereniging ’t Stiekelzwien tot stand en dit leidt uiteindelijk tot grootse optochten op Rosenmontag. Als Barger-Compascuum in 1966 zijn eeuwfeest houdt, wordt het op schaal nagebouwde ‘Aole Compas’ in het bos van Wilken niet weer afgebroken. Dit werk van tientallen vrijwillige Barger-Compacumers is het begin van het Veenmuseum, het huidige Veenpark. De muziekband ‘Orreblaosers’ ontstaat, evenals de folkloristische dansgroep ‘De Stoppeldansers’. Veel vrijwilligers verzorgen de demonstraties. Tijdens het eeuwfeest in de zomer van 1966 worden bogen gebouwd en een optocht gehouden. Hetzelfde gebeurt 25 jaar later in 1991 als het dorp 125 jaar oud is. Ook de laatste 25 jaar is veel (samen) gebeurd. Wat drijft ons volk?

In de loop der jaren is fotomateriaal over de feesten, vieringen en evenementen van Barger-Compascuum verzameld. Het boek ‘Barger-Compas 150 jaar op dreef’ (A4 formaat, gebonden, full colour, 200 pagina’s dik, meer dan 400 beelden) toont deze unieke foto’s.
De schrijver-samensteller van het boek is Gerard Steenhuis. De geboren Barger-Compascuumse Pauline Berens is gastschrijver. Zij besteedt een hoofdstuk aan foto’s, gemaakt door pater Bernard van der Meer rond 1950.

Het boek ‘Barger Compas 150 jaar op dreef’  is te koop op de jaarmarkt van Barger-Compascuum, die gehouden wordt op zondagmiddag 3 juli 2016. De prijs is € 25.Hebt u voor 1 april 2016 uw exemplaar gereserveerd dan betaalt u € 22,50. Gereserveerde boeken kunt u halen bij de schrijver op zondag 3 juli op de jaarmarkt of  op maandag 4 en dinsdag 5 juli voor 12.00 uur bij Gerard Steenhuis Fysiotherapie en Fitness, Postweg 130 in Barger Compascuum.
Vanaf maandag 4 juli ligt het boek ook in Barger Compascuum bij supermarkt Attent Compas, in Emmer Compascuum bij bakkerij Drenth, in Klazienaveen bij de Bruna en in Emmen-Emmermeer bij de Readshop Boelens.

U kunt uw exemplaar thuis gestuurd krijgen door overmaking van € 29,50 (is €25 plus verzendkosten  € 4,50) op Ibannummer NL27 RBRB 0827 7092 77 tnv. Gerard Steenhuis ovv. ‘Barger Compas 150 jaar op dreef’. Vermeldt u hierbij uw naam, adres, postcode en woonplaats. Wilt u ter bevestiging een mail sturen naar gsfysio@hotmail.com.

U mag het boek niet missen, bestel tijdig. Zegt het voort. Volg ons op Facebook

 

Leave a Reply