Skip to main content

‘Land op de schop’ is uit.

Land op de schop
van De Doorsnee tot Krommewijk
Over vervening van Emmer-Compascuum (zuid),
Barger-Compascuum en Klazienaveen-Noord

Het boek beschrijft de vervening van de genoemde dorpen in de periode 1900 tot 1965.

Onderwerpen waarover ik schrijf zijn:
De Doorsnee, de Viertorenbrug, de vele huisjes op het bovenveen ‘op het hoge’. Maar ook Zwartenberg, de Bredesloot, de kom van het dorp Barger-Compascuum, de bewoning achter de Klaas de Langesluis. Een hoofdstuk is gewijd aan de Berkenrode, de Westra’s wiekie, Klazienaveen-Noord, de bewoning bij de De Weerdkerk, Sluis II en Norit.

(Voormalige oudere) bewoners vertellen hun verhalen. Meer dan 300 oude foto’s van families en verdwenen huizen zijn opgenomen in het boek. Ook mocht ik- nog nooit vertoonde- authentieke foto’s uit het archief van de firma Scholten, nu Scholtenszathe, gebruiken. Daarnaast bevat het boek beschrijvingen (met kaarten) van het Smeulveen, Waterschap Barger-Compascuum en de drie Veenschappen van Emmer- en Barger-Compascuum aan de grens. Een hoofdstuk, bestaande uit mooie beelden, is gewijd aan het stuk Veenvaart dat van De Doorsnee in Emmer-Compascuum tot aan de Koppelsluis aan de Krommewijk in Klazienaveen gaat. Het boek is van goede kwaliteit, in A4 formaat, ingebonden en rijkelijk geïllustreerd met veel foto’s en kaarten. Het heeft ruim 240 pagina’s en is full colour gedrukt.

Land op de schop van De Doorsnee tot Krommewijk is geschreven door Gerard Steenhuis en is na ‘145 jaar Bargercompascuum over buurten, bedrijven en bewoners’ (2011) het tweede boek van de schrijver, dat in samenwerking met Richard Heller van Facility P (artner) B.V. uitgegeven wordt.

Land op de schop kost € 27,95. Het boek staat geregistreerd als ISBN 978-90-817323-1-4 NUR 693.

Bij overmaking van € 27,95 + € 4,50 = € 32,45 op Ibannummer NL27 RBRB 0827 7092 77 ten name van Gerard Steenhuis onder vermelding van ‘Land op de schop’ krijgt u het boek thuis gestuurd. Vermeldt u hierbij uw naam, adres, postcode en plaats.
Wilt u uw betaling bevestigen door een mail te sturen naar Gerard Steenhuis: gsfysio@hotmail.com.

Leave a Reply